Μελισσοκομία Γενικά


Η μελισσοκομία είναι τέχνη αλλά και επιστήμη ταυτόχρονα. Είναι από τα επαγγέλματα που απαιτούν πληθώρα θεωρητικών και τεχνικών γνώσεων με διαφορετικό αντικείμενο, όπως: η μορφολογία της μέλισσας και του γόνου, η βιολογία της μέλισσας και του μελισσιού, οι ασθένειες του μελισσιού, η μελισσοκομική χλωρίδα, το κλίμα της περιοχής ή των περιοχών που ασκείται η μελισσοκομία, οι χειρισμοί του μελισσιού, η διαχείριση των ανθοφοριών και των μελιτοφοριών, η μεταχείριση του μελιού και άλλα. Αναγκαία είναι η γνώση της μορφολογίας της εργάτριας μέλισσας, του κηφήνα και της βασίλισσας, η όψη του γόνου, η βιολογία του μελισσιού και οι κανόνες που ρυθμίζουν την συμπεριφορά των μελισσών Η γνώση αυτή δεν μπορεί να αποκτηθεί μόνο με την άσκηση της μελισσοκομίας, ακόμα και για τον πιο προικισμένο μελισσοκόμο. Για την καλή θεωρητική αλλά και την τεχνική κατάρτιση είναι απόλυτα αναγκαία:


α) η παρακολούθηση οργανομένων σεμιναρίων τα οποία προσφέρονται από κρατικούς φορείς.

β) η μελέτη ειδικών μελισσοκομικών βιβλίων και περιοδικών. Η πατρίδα μας διαθέτει πλούσια βιβλιογραφία που καλύπτει άριστα κάθε τομέα της μελισσοκομίας καθώς και πολυ καλό περιοδικό τύπο. Τους χειρισμούς του μελισσιού, που δεν είναι πολύπλοκοι, αλλά απαιτούν κάποια επιδεξιότητα και ήρεμες κινήσεις, ο επίδοξος μελισσοκόμος μπορεί να τους μάθει θεωρητικά από τα βιβλία. Για την καλή όμως εκμετάλλευσή τους, είναι απόλυτα αναγκαία η εκμάθηση και η εκτέλεσή τους στην πράξη, με τη βοήθεια έμπειρου μελισσοκόμου. Πολύ σημαντική βοήθεια προσφέρει η παρακολούθηση σχετικών βιντεοταινιών, που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από το εμπόριο ή να κατεβάσει από το διαδίκτυο.
Χωρίς όμως συνεργασία με κάποιον έμπειρο μελισσοκόμο στα πρώτα βήματα τουλάχιστον, η αποτυχία είναι συχνή.

Η μελισσοκομία Αμαξά επενδύει συνεχώς στον τομέα της μελισσοκομίας σε υλικοτεχνική υποδομή.